Siófok

Siófok Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Joggal birtokolja a Balaton fővárosa nevet, mivel 15 km hosszú strandokkal övezett partszakasza van. Évente több százezer turista látogat el Siófokra. Nemcsak külföldi, de magyarok által is közkedvelt, hiszen országos szinten már régóta nyugati színvonalat biztosít mind külcsínyében, mind színvonalas szolgáltatásaiban, programjaiban.

Siófok a Balaton keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorok határolják.

A város Somogy megyéhez tartozik. A déli Balaton-part 70 km-es szakaszából 17 kilométert foglal el. Megközelíthető Budapestről az M7-es autópályán (105 km), Kaposvárról 67-es számú főútvonalon, Nagykanizsa felől az M7-es autópályán. Vasúti csomópontként is e három irányból fogadja a személy-, illetve teherforgalmat. Vízi úton az északi parttal van összeköttetése. A város területén repülőtér is működik.

Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű.

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. A Szabadság tértol délre a Fő téren áll a Polgármesteri Hivatal, illetve a Dél-balatoni Kulturális Központ. A városközpontban, a vasútállomás előtt található a Millennium park. A látványon túl pihenést is biztosít a város lakói, vendégei számára.

Siófoki Aranypart

Az Aranypart több kilométeres ligetes sétányain, hatalmas területű szabadstrandjain, a nyár örömeit, pihenést, üdülést kereső emberek ezreit találja a látogató. De elé tárul a Balaton csodálatosan szép keleti-medencéje is, a szemközti part integető hegyeivel. A tó vizének hőmérséklete igen kedvező, hiszen a sekély mélység következtében a tó gyorsan felmelegszik.

A kedvező tavaszi időjárás már májusban fürdésre alkalmassá teszi a vizet. Itt minden korosztály megtalálja a pihenéséhez szükséges feltételeket. Csendes, szép parkok, múzeumok, kiállítások, patinás villák, bevásárlóközpontok, sétálóutcák, szállodák, éttermek, discok, pubok, játéktermek, valamint az aktív pihenést szolgáló sportolási lehetőségek (lovaglás, tenisz, vízi sportok) várják az ide látogatókat.

A Balaton-parti települések közül siófok büszkélkedhet a leghosszabb, 17 km hosszú partszakasszal.

A siófoki vasútállomástól, a város központjától északi irányba indulva jutunk el a Balaton-partjára. A parton keleti irányba haladva a Petőfi sétány mozgalmas életének látványa tárul elénk. Itt található a nyári Siófoki élet bölcsője. Nyugat felé indulva pedig az Ezüstpartnak nevezett szakaszra jutunk.