Látnivalók Siófokon

Siófok folyamatosan fejlődő, mozgalmas város, a Balaton-part egyik legkedveltebb üdülő városa. A számos program lehetőség mellett a város számtalan látnivalóval is várja az ide látogatókat.

Víztorony

A város legemblematikusabb épületeként számon tartott Víztorony valóban jellegzetes létesítmény, mely a város központjában a Szabadság téren található. A 45 méter magas torony egy bárt, egy kilátót és egy nemzetközi víztornyokat bemutató kiállítást is rejt. Az 1912-es létesítmény mára csak formáját őrizte meg, ugyanis a 2012-es felújítását követően funkciójában leginkább extravagáns kilátó jött létre. Ha a legfelső emeletre érünk, a környező területek panorámájában egy helyben ülve, egy kávét vagy üdítőt elfogyasztva gyönyörködhetünk, hiszen a kilátó 360 fokban forog.

Gróf Széchenyi István szobor

A város Fő téren kör alakú vízijátékkal ellátott vízmedencében egy stilizált krómacél hajó ringatózik, rajta Széchenyi bronzszobrával. A hajóforma nem véletlen, hisz Széchenyi a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapítója és örökös elnöke ezért is a szobor a Balaton első gőzhajóján, a Kisfaludyn állva ábrázolja.

Siófoki Óriáskerék

Siófok kétségkívül egyik leglátogatottabb attrakciója az Óriáskerék, amely érdekessége, hogy hazánkban ez az első hazai készítésű óriáskerék. Az 50 méter magas Óriáskerék a siófoki Nagystrand területén helyezkedik el. A kerék nyitott kabinjaiban ülve megcsodálhatjuk a Balaton legszebb tájait: a 10 perces utazás alatt láthatóvá válik a tihanyi apátság, a völgyhíd, a Badacsony, a Balaton-felvidék, a Somogyi-dombság, a siófoki víztorony és szinte az egész Balaton.

Jókai park

Siófok legnagyobb, régies kinézetű, elegáns parkja. A Jókai Park helyén egykor híres siófoki ló-versenypálya volt. A park hatalmas fái és kis japánkertje minden évszakban kellemes, látnivalókban gazdag sétálási lehetőséget nyújt. A fiatalok kedvelt találkozó helye, nyáron innen indulnak a siófoki éjszakába.

Kálmán Imre szabadtéri színpad

A siófoki Jókai Park mellett található, nevét a híres operett zeneszerzőről kapta, aki maga is a városban született. A Balaton egyik legrégebbi szabadtéri színpada. A színpadot Varga Tamás tervezte és az első előadás Kálmán Imre által komponált Csárdáskirálynő című operett volt. 2010 tavaszán felújításra került, mely után egy európai színvonalú és felszereltségű szabadtéri színpadot hoztak létre.

A siófoki hintós Krúdy-szobor

Siófok kellemes hangulatú parkjában, a Jókai parkban, a nyáron a turistáktól nyüzsgő Petőfi sétány mellett lett elhelyezve a Kossuth-díjas siófoki szobrászművész Varga Imre alkotása, mely Krúdy Gyulát ábrázolja hintón üldögélve. A Krúdy-szobor Siófokon elnyerte a lakosok és a látogatók szívét, vonzerejének nehéz ellenállni. Biztos vagyok abban, hogy a fényképezőgéppel érkező turistáknak mind van a nyaralós albumban egy mosolygós pózolós fotó Krúdy Gyula mellett ülve.

A béke jóságos angyala

A siófoki kikötőben található aranyozott angyal, galambbal a kezében, a béke, a barátság és az egyetértés nemzetközi szimbóluma. Az orosz szobrászművész Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij készítette, és 2012-ben avatták fel.

Halászok szobor

A siófoki Rózsakertben a vízpart közelében áll Somogyi József szobrászművész alkotása, a Halászok. A hatalmas halász legényeket ábrázoló szobor 1971-ben készült, és azóta is a siófoki túristák kedvelt fotótémája. Tréfás, ahogyan a két legény mellett eltörpül az ember.

Balatoni sellő

A siófoki Rózsa kertben található Vilt Tibor egyik nevezetes szobra. A szobrász 1974-ben készítette a mészkőszobrot. A különös vonalvezetésű szobor a 70-es évek stílus világát tükrözi.

Karinthy Frigyes szobor a Balaton parton

Siófokon a Rózsakert melletti parti sétányon áll Varga Tamás szobrászművész Karinthy Frigyes szobra, amely alkotást 1997. augusztusában avattak fel. Karinthy rendszeresen visszatért Siófokra és a Balatonhoz, hogy a nyarakat a családja számára is igen kedvelt üdülőhelyén töltse. A Karinthy szobor talán az egyik legkedveltebb Siófokon, valószínűleg nincs olyan siófoki látogató, aki ne ült volna le mellé az ágra.

Millennium park

A siófoki vasútállomás épülete előtt fekszik a Millennium park. A maga 16 000 m²-ével nem csak kellemes pihenési opció, hanem szép látvány is.

Zuhanyozó nő szobor

Zuhanyozó nő szobor a vasútállomással szemben elterülő Millenium Parkban található, amelyet Martsa István alkotott meg. A szobrot 1956-ban állították fel. Eredetileg a siófoki pályaudvar peronján fogadta az utasokat és akkoriban valóban fürdött, mivel egy szökőkútban állt a szobor.

Zenepavilon és Kálmán Imre szobor

Siófokon a vasútállomás előtti Millennium parkban, a Zenepavilonban lett elhelyezve a Siófok posztumusz díszpolgárává választott zeneszerzőről készült szobor-kompozíció, a Kálmán Imre szobor, melyen egy karosszékben ülve fogadja a látogatókat. Siófok számos emléket őriz Kálmán Imre zenszerzőről, melyeket a szülőházában berendezett Kálmán Imre Emlékházban meg is lehet tekinteni.

Ásványmúzeum

Siófok központjában található Magyarország legnagyobb és legszebb magán ásványgyűjteménye, mely 1986 júniusa óta látogatható. Az államilag védett gyűjtemény kiállítótárolóiban mintegy 3000 ásványt tekinthetnek meg a látogatók.

Thanhoffer villa

A Petőfi sétányon található a villa, amelyet Thanhoffer Lajos orvosprofesszor építettett 1897-ben. Később a Kodolányi János Főiskola könyvtárának adott otthont az épület. Napjainkban egy felújítás után szálláshelyként üzemel, de kívülről megtekinthető.

Jókai villa

A Jókai villa Magyarország épített örökségei közé tartozik. A ház 1897-ben épült. Jókai Mór 1903-ban ebben a házban töltötte utolsó nyarát. Jelenleg szálláshelyként működik.

Krúdy villa

A siófoki Mártírok útján található az épület. Krúdy Gyula 1914 és 1919 között itt töltötte nyarait. A Krúdy villa jelenleg magántulajdonban van, így az épület csak kívülről tekinthető meg.