Élmények a Balaton körül

A Balaton nem csak Európa legnagyobb tava, hanem Magyarország legkedveltebb utazási célpontja is egyben. Ha egy fél vagy egész napra kirándulni támadna kedvünk, akkor a tó körül számtalan várost érdemes meglátogatni. Siófoki szállodánkból főleg a Balaton déli partja és keleti medencéje, amelyek rövidebb utazással elérhetőek. Egy hosszabb nyaralás során viszont érdemes ellátogatni a Balaton többi részére is, mivel minden pontja rengeteg izgalmat rejt magában. Nem utolsó sorban páratlan panorámák várnak a magyar tenger körül, bárhonnan is gyönyörködünk a tó látványában.

Tihany - Tihanyi Apátság

Akár hajóval közvetlenül is át lehet kirándulni, de autóval egy kompozás után is külön élmény ellátogatni Tihanyba. Legismertebb látnivalója a Bencés apátság, ahonnan lélegzetelállító a kilátás, viszont érdemes felkeresni még a Belső-tavat, a Csúcshegy oldalában található Őslevendulást is.

Balatonfüred - Tagore sétány

Tihanyhoz hasonlóan, akár hajóval, akár autóval egy kompozással könnyedén ellátogathatunk Balatonfüredre, de körbe autózva a Balaton keleti partjain is érdemes elutazni ide. Legkedveltebb része a közel egy kilométer hosszú Tagore sétány és környéke.

Balatonakarattya - Magaspart

Az Akarattyai Magaspart, más néven a Kisfaludy sétány a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. A 71-es főút közvetlen közelében, az Akarattyai Magaspartról lenyűgöző kilátás nyílik bő 1 kilométeren végig sétálva, ahol 50-60 méter magasról látható a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, az aligai, világosi magaspart és a siófoki szállodák.

Kőröshegy - Levendulás

Kőröshegyi Levendula Gazdaságot 2012-ben alapították a Balaton déli partján, Kőröshegyen. A gazdaságban szeretnék mindenkivel megosztani levendulabokraik virágait és a tőlük látható csodálatos balatoni panorámát! Sok szeretettel várnak minden levendulaimádót, virágkedvelőt, felfedezőt, nyaralót, túrázót, és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat! A birtok tavasszal tulipán- és nárciszvirágzás idején, nyáron levendulavirágzáskor látogatható!

Balatonföldvár - Kikötő és kilátó

Balatonföldvár a déli part egyik kincses doboza. A kikötőjében mindenképpen érdemes tenni egy sétát és kilátogatni az itt található Galamb-szigetre is. A hajóállomás épületétől indul és vezet végig a Balaton partja mellett az 1200 méteres Kvassay sétány, amellyel Balatonföldvár méltán büszkélkedhet, hiszen ez szinte egyedülálló a balatoni települések körében. Látogathatunk ide a nyár forróbb napjain is, hiszen végig óriási platánfák alatt sétálhatunk a Balaton partján, ami nem minden napi élmény és látvány.

Balatonföldvár az a város, ahol nem csak közelről, de távolból is csodálhatjuk a Balatont. Sétáljunk egyet a Kelta sétányon és nézzünk egy picit madártávlatból is a nagy tóra és környékére. Ha ez nem lenne elég, akkor még itt található a Hajózástörténeti Látogatóközpont egy különleges, hajó alakú épület, melynek árbóca a Balaton legmagasabb épített kilátója. A 40-45 méteres magasparton álló 25 méteres toronyból, amelynek tetejére 166 lépcső vezet, 70 méteres magasságból nézhetünk körbe, ami valljuk be, lenyűgöző. Ennyi mozgás után megnyugtató, hogy a látogatóközpontban levő kiállításokon úgy tudjuk bebarangolni – számítógép segítségével – a balatoni hajók fedélzetét és a kilátókat, hogy egy lépést sem kell tennünk.

Balatonboglár - Gömbkilátó

Az itt található Gömbkilátó Balatonboglár jelképe. Egy kilátó, amiből nem lehet rendesen kilátni. A balatonboglári Gömbkilátót nem is feltétlenül a kilátásért érdemes felkeresni, hanem a különleges építészeti megoldásért. A szerkezet úgy néz ki, mint egy űrközpont. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta kilátót díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető.

Keszthely - Festetics-kastély

Amennyiben több napot töltünk Siófokon és egy nagyobb kirándulás is belefér, akkor érdemes elutazni a Balaton nyugati medencéjének központjába, Keszthelyre. A kikötőn és a Balaton parti részeken túl itt található az ország leglátogatottabb kastélya, a keszthelyi Festetics-kastély, mely múzeumként és rendezvény-központként működik.

Szigliget - Szigligeti vár

Egy hosszabb utazás során juthatunk el Szigligetre, ahol legkedveltebb látványosság a Szigligeti vár. Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul.

Badacsony - Borvidék

Ha szereti valaki bort, ha nem, a Balatonnál utazgatva mindenképpen érdemes ellátogatni Badacsonyba. Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A csaknem kerek hegy kerülete 11 km, legmagasabb pontjának tengerszint feletti magassága 437,4 m. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget. A hegyre felsétálva számtalan pincészet és borterasz közül válogathatunk egy-egy megálló erejéig. A hegyről nem minden napi panoráma tárul elénk, ahonnan a déli parton fekvő Fonyódra és környékére látunk rá.

Balatoni biciklikörút

Ha nem szeretnénk autóba ülni vagy hajóra szállni, akkor pattanhatunk biciklire. A Balaton körül 203 kilométer hosszú kerékpárút várja kezdőket és profikat egyaránt. Van, akinek a minél gyorsabb teljesítés a cél, és akár egy nap alatt is körbeszáguldja a Balatont. Azoknak viszont, akik nézelődni is szeretnének vagy gyerekekkel vágnak neki, fontos szempont, hogy milyen érdekes látnivalókat találnak útközben, hol van egy jó strand, milyen alternatív útvonalakat lehet választani. A teljes Balaton körbetekerésén kívül akár egy rövidebb útvonalra is érdemes nekiindulni, akár csak hobbi kerékpárosoknak is.